takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
10 Mart 2021 - Çarşamba 13:17
 
KÇÖ'de 10 aylık süre doldu!
EKONOMİ Haberi
KÇÖ'de 10 aylık süre doldu!

KÇÖ'de 10 aylık süre doldu! Bundan sonrası ücretsiz izin olacak.

 

 

 

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uzatma olmazsa 31 Mart'ta sona erecek. SGK Uzmanı Ali Tezel, KÇÖ'de 10 aylık sürenin dolduğundan ötürü işçilerin ücretsiz izne çıkacağını söyledi.

 

 

Pandemi sürecinde başlatılan “Kısa Çalışma Ödeneği” kapsamında çalışanlar brüt maaşlarının yüzde 60'ını devletten alıyor. Uygulama 26 Mart 2020'de hayata geçerken bu zamana kadar sürekli işten çıkarma yasağı ile birlikte süresi uzatıldı. Geçtiğimzi günlerde Cumhurbaşkanlığının aldığı son kararda işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatılırken KÇÖ ile ilgili bir açıklama ilk kez yer almadı. KÇÖ'de uzatma olmazsa uygulama 31 Mart’ta sona erecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, katıldığı bir programda işçilerin 10 ay dolduğu için KÇÖ hakkının bittiğini belirterek bundan sonra ücretsiz izne çıkacağını söyledi.

 

 

 

"KÇÖ'NÜN 10 AYLIK SÜRESİ DOLDU"

Kısa Çalışma Ödeneği’nin süresinin bittiğini ifade eden Tezel, "Kısa Çalışma Ödeneği normalde işten çıkarılan işçinin alacağı işsizlik ödeneğinin karşılığı. O işçi Kısa Çalışma Ödeneği aldıysa ve eğer sen o işçiyi işten çıkartırsan kısa çalışma ödenekleri kadar işsizlik sigortasından düşecek." açıklamasında bulunarak şunları kaydetti:

 

 

"İşsizlik sigortasında işten çıkardığım işçinin, işten çıkardığım tarihten geriye doğru 3 yıllık süre içinde 600 günü varsa 6 ay, 900 günü varsa 8 ay, 1080 gün var ise 10 ay işsizlik ödeneği alma hakkına sahip. Kısa Çalışma Ödeneği de işsizlik ödeneğinin önüne geçiyor. Sanki o kişiyi işten çıkarmışız gibi Kısa Çalışma Ödeneği veriliyor ama 10 ayı geçtiğimiz için çalışıyor görünüp çalışamayanların işsizlik ödeneği alma hakkı olmayacak. Yani Kısa Çalışma Ödeneği alma hakkı da kalmadı."

 

 

 

"ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARMA SÖZ KONUSU"

Gelinen süreçte ücretsiz izne çıkarma söz konusu olacağını belirten Ali Tezel, "işçilere o zaman da 1400 lira verecekler" dedi.

 

 

Kısa Çalışma Ödeneği diye işçilere verilen para aslında işçilerin kendi paraları olduğunu belirten Tezel, şu ifadeleri kullandı:

 

 

"Kendi işsizlik ödenekleri yani devletin cebinden bir kuruş para çıkmadı. İşkur'daki işsizlik ödeneklerinden karşıladılar. Sanki işçi işsiz kalmış gibi onlara işsizlik ödeneği öder gibi Kısa Çalışma Ödeneği verdiler ama süre bitti. 17 Mart'tan 17 Mayıs'a kadar iki ay süreyle işten çıkarma yasağı devam edecek ama Kısa Çalışma Ödeneği devam etmeyecek. Niye? çünkü o uzatılmadı. O yüzden çalışanlarımız ancak ücretsiz izne çıkartılabilir. İşçiyi yasağa rağmen bir şekilde işten çıkardın diyelim o işçinin İŞKUR'dan işsizlik ödeneği alma hakkı kalmadı."

 

Kaynak: (MG) - Milli Gazete Editör: urfasiyaset
Etiketler: KÇÖ'de, 10, aylık, süre, doldu!, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı