takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
02 Aralık 2019 - Pazartesi 13:18
 
Yemeden önce mutlaka kontrol edin!
SAĞLIK Haberi
Yemeden önce mutlaka kontrol edin!

 

Dünya ortalamasının beş katı ekmek tüketiyoruz. Peki doğal ekmek olarak pazarlanan ürünler ne kadar güvenli!? İşte dikkat etmeniz gereken noktalar...

 

 

 

Bir ekmek hem lezzetli hem de sağlıklı olabilir mi? 

Sofralarımızda eksik olmayan ekmek, günümüzde onlarca çeşidiyle öğünlerimize eşlik ediyor. Uzmanların beyaz ekmekten uzak durun’ çağrısıyla uzak durduğumuz bir besin olsa da, şimdi çavdarı ve tahıllısı ve ekşi mayalısıyla tekrar hayatımıza girmeye başladı.

 

 

 

Peki uzmanlar ekmeğe karşı neden bu kadar mesafeli?

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre katkı maddelerinin kanser oluşumunda önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Jale Çatak, ekmekte güzel bir görüntü sağlanması, ağartmak, hacminin artması, hamurun işlenmesinde kolaylık, ömrünü uzatmak ve bayatlamayı geciktirmek, dayanıklılığı artırmak, ucuz olmasını sağlamak gibi sebeplerle katkı maddeleri kullanıldığını belirtti. Koruyucu, işlev ya da dayanıklılığı artırıcı malzemeler kullanıldığını belirten Çatak, katkı maddeli ekmeğin basınç uygulanarak, rengine ve gözeneklerine dikkat edilerek anlaşılabileceğini söyledi.

 

 

 

Milliyet'in haberine göre Çatak konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu...

“Basınç uygulaması ile katkı maddesi olup olmadığını anlayabiliriz. Beyaz ekmeğe basınç uygulandığında çok az bir güç uyguluyoruz ve ekmek eski formuna çok yavaş kavuşuyor. Ancak tam tahıllı ekmeğe bunu uyguladığımızda daha zor uygulanıyor ve daha fazla basınç uygulamamız gerekiyor. Tam tahıllı ekmeğe basınç uyguladığımızda çok daha hızlı eski haline geliyor. Bu en temel uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Beyaz ekmeğin iç kısmını koparıp avucumuzla sıktığımızda hamur haline geliyor, bu da bu ekmeklerde katkı maddesi olduğu anlamını taşıyor.

 

 

 

Beyaz ekmeğe olan ilgi ve talep azaldıkça esmer ekmeğe olan ilgi arttı. Böyle olunca beyaz ekmeğin içine birtakım renklendiriciler, katkı maddeleri ya da katılmasına izin verilen malt unu, kakao gibi maddeler katılıyor ve beyaz ekmeğe esmer görüntüsü verilebiliyor. Doğal ve izin verilen malt unu katılabilir ancak aslında tüketici aldatılmış oluyor. Günümüzde toplumumuz artık beyaz ekmeğin sağlıksız olduğunun bilincine varmış durumda. Tüketici sağlıksız olduğunu bildiğinden beyaz ekmek tüketmek istemiyor, esmer ekmek satın alıyor ancak ‘boyanmış beyaz ekmek’ tüketmiş oluyor.

 

 

 

Malt unu, kavrulmuş bir un ve ekmekte kullanılmasına izin verilen bir katkı maddesidir ancak 'akrilamid' ve 'hidroksimetil furfural' gibi kimyasal bileşenleri içerdiğinden uzun dönem ve yüksek miktarlarda insan vücuduna alımıyla toksik etki oluşur. Toplumumuzda ekmeğin her gün düzenli olarak ve de fazlaca tüketildiğini dikkate alırsak oluşturduğu zararın ciddiyeti hiç de azımsanacak gibi değil. Esmer ekmekte durum tam tersi. Beyaz ekmekte ağartıcılar kullanıldığında rengi anormal derecede beyaz oluyor ise, esmer ekmekte de renklendiriciler kullanıldığında rengi son derece koyu oluyor. Esmer ekmeğin renginin doğal bir kahverengi olması gerekiyor.

 

 

 

Ekmeği kestiğimizde görmemiz gereken şey delikli ve süngerimsi bir yapı. Doğal ve sağlıklı ekmeklerde görülmesi gereken yapı böyledir. Aynı şeyi beyaz ekmeklerde her zaman göremiyoruz.

 

 

 

Ekmekleri bildikleri ve güvendikleri yerlerden satın almaları gerekiyor. Açıkta satılan, pazarlarda satılan ekmekleri almasınlar. Üzerinde etiket bilgileri bulunan, bildikleri ve güvendikleri fırınlardan alabilirler."

 

Kaynak: (MG) - Milli Gazete Editör:
Etiketler: Yemeden, önce, mutlaka, kontrol, edin!,
Yorumlar
Haber Yazılımı