|
||
Şanlıurfa Halk Oyunlarının Sahnelenmesinde Karşılaşılan Sorunlar | ||
KÜLTÜR Haberi | ||
![]() |
||
|
||
12 bin yıllık tarihi geçmişi olan Şanlıurfa bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bir çok kültürü bağrında barındırmıştır. Geniş bir kültüre sahip olan ilimizde halk oyunları hep göz ardı edilmiştir. Bu konuyla ilgili Halk Oyunları Araştırmacısı ve yazar olan şükrü üzümcü ile yapmış olduğumuz röportajda halk oyunlarımızın yaşatılması ve sevdirilmesi için olması gerekenler ve eksiklikleri şöyle dile getirdi ve genel sorunlardan bahsetti;
GENEL SORUNLAR 1- Hakemlerin yarışmalarda oyunların yöresel tavırlarını değerlendirmemesi dejenerasyonu arttırmaktadır. Bu oyun sorunu gibi görülse de aslında genel sorundur. *Hakem adaylarının aday başvuru şartları ağır olmalı. *Halk oyunları ile ilgili tez hazırlamalı. *Hazırlanan tez ilde araştırmacılardan oluşturulacak bir komisyondan geçmeli. *Kendi yöre oyunlarına ve kültürüne hakim olamayanlar hakem olmamalı. *Yöredeki tüm oyunlar hakkında bilgili olmalı. *Hakemler sadece yılda bir defa il yarışmalarında değerlendirme yapmamalı. Halk oyunlarından uzaklaşmamaları için yıl içerisinde yöre halk oyunlarının sevdirilmesi ,yaşatılması ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmalı. Bu çalışmalar ciddi bir şekilde Denetlenmeli. Uymayan hakemlere görev vermemeli. 2- Üç oyun bilen herkesin antrenör veya eğitmen olması, illerde denetim mekanizmasının olmaması dejenerasyonu arttırmaktadır. * Antrenörlüğe başvuru şartlarının ağırlaştırılması. * Araştırmacılardan oluşacak komisyonun tespit edeceği bir yöre hakim donanımlı bir hocanın açılan kurslarda mutlaka görev alması ve değerlendirme yapması. 3- Resmi bir denetim mekanizmasının olmaması. * Valilik bünyesinde tam yetkili halk kültürü komisyonu kurulmalı. * Halk Oyunları İl Temsilcisinin il genelindeki halk oyunları çalışmalarında etkin olmalı. * İl Temsilcisi Milli Eğitim ile koordineli çalışarak halk oyunlarının dejenerasyonunu önlemeli. 4- Halk Oyunlarına hak ettiği değerin verilmemesi. *Yerel televizyonlarda sık sık halk oyunları ile ilgili program yapılmalı. *Halk oyunları ile ilgili broşürler hazırlanarak yöredeki tüm insanlara ulaşılmalı. *Yıl içerisinde halk oyunları etkinlikleri düzenlenmeli. *Ulusal ve uluslararası festivallere katılım sağlanmalı. *Halk oyunlarında elit insanlar yetiştirilmeli *Şanlıurfa da Halk Oyunları konservatuarı açılmalı. *Diğer spor faaliyetlerine verilen maddi manevi desteğin halk oyunlarına verilmesi. Sağlanmalı * İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yayınladığı çok sayıdaki kitap arasında halk oyunları ile ilgili kitap bulunmuyor. Bu konuda çalışmalar yapılmalı. Ayrıca Web sitesinde halk oyunları sadece 8 satırlık bir metinle anlatılmış. Kültür müdürlüğü sitesinde, halk oyunları müzik, oyun ve giysi bilgilerinin geniş kapsamlı ve özüne uygun olarak verilmesi. *Halk Oyunları Federasyonu sitesinde talimatların yerine 81 ilin halk oyunları giysi, müzik ve oyunları olmalı. * Okul ve Kulüp yöneticileri, antrenör ve eğitmen seçiminde daha hassas davranmalı * Valilik ,Milli Eğitim ve Kültür Müdürlüğü, Halk Oyunlarına maddi ve manevi destek vermeli * Valilik bünyesinde bir komisyon kurulmalı ve bu komisyon il içi ve il dışında Şanlıurfa yöresi halk oyunları çalışmalarında dejenerasyonu önlemek için etkin kılınmalı. * Milli Eğitim hizmet içi eğitim kurslarına halk oyunları kursu eklenmeli ve her yıl devam etmelidir.
5- Okullarda halk oyunları ekiplerinin oluşturulmaması. *Okul müdürleri bu konuda bilinçlendirilmeli *Gerekirse valilik halk oyunları ekiplerinin oluşturulması için genelge yayınlamalı.
6- Yeteri kadar araştırma ve derleme çalışmalarının yapılmaması. * İl kültür müdürlüğü acilen bir çalışma başlatarak araştırma ve derleme çalışması yapmalı. Bu çalışmaları arşivlemeli ve sahnelenmesi konusunda söz sahibi olmalıdır. *Oyunların özüne uygun bir tanıtım ve eğitim CD si hazırlanmalı . 7- Halk Oyunları okullar ,kulüpler ve üniversitede etkin olarak yaşatılmıyor. * Okullarda sadece yarışmaya katılmak için egzersiz çalışması yapılmamalı, tüm öğrencilerin katılabileceği kurslar düzenlenmeli. * Üniversite, kulüpler, Gençlik Merkezi ve STK açmış olduğu kurslarda yarışmaya katılacak olan halk oyunları ekibi ile kurs çalışmalarını ayrı tutmalı, dönem boyunca geniş kitlelerin halk oyunları öğrenmeleri sağlanmalıdır. * Halk Oyunları çalışması yapan kurumlar öğrencilerin motivasyonu açısından mutlaka yıl sonunda bir etkinlik yapmalıdır. 8- Kulüp sayısının yetersiz olması. *Dernekler müdürlüğü aracılığı ile aktif olan tüm derneklerle Valilik bünyesinde toplantı düzenlenmeli konunun ehemmiyeti anlatılarak derneklerinde halk oyunları toplulukları oluşturulması istenmelidir. * Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı kulüp başkanları il müdürü tarafından toplantıya çağırılmalı ve konunun ehemmiyeti anlatılarak kulüplerinde halk oyunları toplulukları oluşturulmaları istenmelidir. * Kültür Müdürlüğü ekip oluşturacak kulüp ve derneklere giysi için maddi destekte bulunmalı, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü müzisyen desteği vermelidir. * Yarışma harcırahlarının yeterli olmamasından dolayı bölge yarışmasına gidecek olan Kulüplere ve okullara valilik tarafından araç ve yakıt desteği verilmelidir. 9- İl genelinde açılan kurslarda sadece pratik ders verilmesi * Eğitmenlerin teorik ders vermeleri zorunlu olmalı. * Okullar, kulüpler ve diğer kurumların oyun eğitmenlerine uzman kişiler tarafından her yıl eylül ayında seminer düzenlenmeli. 10- Bazı eğitmen ve idarecilerin ,halk oyunlarına gönüllü gelen ve bu kültürü emek vererek yaşatan oyuncuları kullanılarak maddi çıkar sağlamaları.
11- Dejenerasyona uğramış ve yöresellikten uzak oyunların , geleneksel yarışma formatı adı altında değerlendirmelerin yapılan dejenerasyonu tescillemesi.
12. Harran Üniversitesinde halk oyunları ile ilgili bilimsel bir çalışmanın yapılmaması. * Eğitim Fakültesi Müzik bölümünde bilimsel bir birim kurulmalı.
13. GİYSİ *Giysi parçalarının orijinalliğine özen gösterilmemesi, Okullarda, bazı kulüp ve derneklerde oyuncuların ve antrenörlerin kostümün giyiniş şeklini ve giysi parçalarının isimlerinin bilmemesi, *Her okulda giysi bulunmuyor. Giysi bulunan okullarda ise giysiler harap halde saklanıyor olması, İlçelerdeki halk oyunları ekipleri merkezin giydiği giysileri kullanıyor olması.
14.OYUN * Oyunların aslına uygun oynanmaması, Oyun ekiplerinin sadece 7-8 oyun oynamaları, Teşi, kımıl gibi oyunların yarışmalarda sergilenmemesi, Oyuncuların oyun isimlerini bilmemesi *Kurumların işin ehli olmayan eğitmenlere görev vermeleri ve İşe ticari gözle bakılması. *Hakemlerin yarışmalarda Yöresellik kriterlerini uygulamaması, yöreye hakim olmamaları *İlçelerde oyunlarla ilgili ciddi çalışmaların olmaması ve merkezi örnek almaları ve Yarışmalarda sürekli aynı oyunların oynanması oyun kültürünü olumsuz etkilemektedir
15. MÜZİK *Oyun ritim ve ezgileri orijinaline uygun icra edilmemesi, Bir çok oyunun Ritim ve ezgi metronomu çok yüksek olması. Davulcu ve zurnacılar arasında uyum olmaması ve müzik eğitimi almamaları İlimizdeki mevcut en az 33 oyunun oynanıyor. Bu oyunların müzisyenler tarafından doğru icra edilememesi. * Müzisyen ücretleri okullar için bir sorun teşkil etmektedir |
||
|
||
Etiketler: Şanlıurfa, Halk, Oyunlarının, , Sahnelenmesinde, Karşılaşılan, , Sorunlar, |