takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Yazı Detayı
16 Mayıs 2018 - Çarşamba 09:26
 
HALK OYUNLARINDAN YANA HEP YAN YANA
Şükrü ÜZÜMCÜ
sutku63@hotmail.com
 
 

 

DEMEK Kİ OLUYORMUŞ...                     

  Milli Eğitim Müdürümüz sayın Şerafettin  TURAN'ın talimatıyla 14 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen VALİLİK KUPASI HALK OYUNLARI  yarışmasına  ilk-orta-lise- ve Halk Eğitimler olmak üzere toplam 55 ekip katıldı. Son 15 yılda halk oyunları ekiplerimizin sayısı parmakla gösterilecek kadar azdı. Toplumun yanlış bilgilendirilmesi- idarecilerin kültüre bakış açısı- eğitimsiz donanımsız antrenörler ve maddi imkansızlıklar- Geleneksel kültürümüzün önemli bir bölümünü oluşturan halk oyunlarımızı bitme noktasına getirmiştir.        

 

Giysi! müzik ve oyunlarıyla üç kültürü bir arada yaşatan- halk kültürümüzün en önemli  unsuru olan-  halk oyunlarımıza hak ettiği değerin verilmesini sağlamak-  Halk oyunlarının geniş  halk kitleleri tarafından öğrenilmesini sağlamak- İşin ehilleri tarafından halk oyunlarının  sevdirilmesi- yaşatılması- ve bir sonraki  nesile en doğru şekliyle  aktarılmasını sağlamak-  Şüphesiz kültürünü seven- kültürüne değer veren herkesin görevidir. Özellikle Halk Oyunlarımızın yaşatılmasında en önemli görev  Milli Eğitim Müdürlüğü ne düşmektedir.  Ulusal kültürümüzün içinde geniş bir yer tutan halk oyunlarımızın öğretimi; iletişimde- çeşitli yayınlarda ve gösterilerdeki etkinliklerden dolayı- özel ve resmi kuruluşlarla birlikte tüm yörelerde- kişilerin kendi bilgi ve deneyimleri doğrultusunda yapılmaktadır.        

 

Bu çalışmalarla sadece disiplinli bir görünüm içinde! Türk terbiye göreneğine uygun olarak kendi mecrasında akışını sürdürürken özünde öğretim kontrol altına alınamamış görünmektedir. Halk oyunları- bugün okullarda- genel olarak -Sosyal Çalışma- programları içinde- okul idaresi ve okul aile birliklerinin işbirliği ile- ya okul öğretmenleri veya -Derneklerde yetişmiş ama eğitim- kültür ve öğretim konusunda  yetersiz olan ve oyunları yozlaştıran oyuncu elemanlar tarafından öğretilmektedir. Üzülerek söyleyeceğim çoğu zaman da maddi yetersizlikten dolayı pek çok okul çalışmalara yanaşmamaktadır.    

 

    Oysa diğer ülkelerin  halk oyunlarına verdiği değer- ortaya koydukları eğitim ve öğretim metotlarına bakıldığında görülmektedir.                           Bazı ülkeler halk oyunlarını eğitim ve öğretim sistemlerinin bir parçası olarak yerleştirmiş ve bireylerine bu kültür birinci elden doğru eğitmenlerle küçük yaşta vermeye başlamışlardır. Halk oyunları öğretiminin - Milli Eğitim - konusu olarak ele alınması- çağdaş bir eğitim sisteminin oluşmasına ve halk oyunlarının en önemli özelliklerinden olan  - Milli Duygu - anlayışı içinde- öğrencilerin dostluk - arkadaşlık- sorumluluk- sanat- sevgi- estetik- kendini tanıma- kendine güven gibi duyguları ve gelecek yaşantılarında gerekli bilgi ve becerileri kazanmalarına büyük çapta olanak sağlayacaktır. Ayrıca halk oyunlarının bir spor hazinesi niteliğinde olduğu düşünülürse bu tarz eğitimin ne derece yararlı olacağı kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Bu eğitim ilkokul çağında başlamalı- halk oyunlarımızın renkli ve görkemli görünümü ile çocuksu gönüllerde bir sevgi yaratılmalıdır. Ortaokul ve lisede gençlerimiz- ilkokul alışkanlığı ile daha da bilinçlenmiş olarak- halk oyunları öğrenimine devam ettirilmelidir. Bu uygulamada -Milli Kültür- değerleri esas alınacağından- Şanlıurfa sathında uygulanacak yaygın bir eğitim sonucu- köyler- ilçeler - hatta okullar arası bir yakınlaşma- gençler arasında arkadaşlık- dostluk ve yine vatan sathında bir bütünleşmeye olanak sağlanacaktır.   

                                              Şanlıurfa Halk Oyunlarımızın yaşatılması- sevdirilmesi ve bizden sonraki nesile yozlaşmamış haliyle aktarılması için ilimizin tüm yetkililerinden  bu konuyla ilgili olarak  bir çalışma başlatmalarını ve halk oyunlarımızı sözde değil - özde desteklemelerini diliyorum.          

 
Etiketler: HALK, OYUNLARINDAN, YANA, HEP, YAN, YANA,
Yorumlar
Haber Yazılımı