takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
26 Aralık 2019 - Perşembe 12:22
 
ŞANLIURFA FISTIK ÜRETİMİNDE İLK SIRADA
URFA Haberi
ŞANLIURFA FISTIK ÜRETİMİNDE İLK SIRADA

Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran’ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de 2018 yılı fıstık rekoltesinde 2017 yılına göre yüzde 208 artış sağlayarak ve 240 bin tonluk bir üretim gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Fıstık üretimine yönelmenin Şanlıurfa’da arttığına dikkat çeken Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Fıstıkçılar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Karakuş, bu konuyla ilgili olarak yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

 

 

 

 

 Karakuş, “Son yıllarda Urfa’da fıstık ekimi çok yaygınlaştı. Şu anda Viranşehir, Hilvan gibi ilçeler çok ciddi miktarda fıstık ekmeye başladı. Bu yaygınlaşınca ister istemez bir potansiyel de oluştu. Bununla ilgili ŞUTSO ve Fıstıkçılar Birliği olarak Urfa fıstığını nereye getirebiliriz diye çalışıyoruz. Fıstık artık bizim olmazsa olmazımız. Yani pamuktan da önemli olacak. Bu yüzden artık esnafımızın, üyelerimizin ve girişimcilerimizin paketleme, tesisleri kurması, pazarlama faaliyetlerini başlatması lazım ki, bununla ilgili bir pazar oluşsun. Özellikle Organize Sanayi Bölgesini geliştirmek istiyoruz. Buralarda ciddi işletmeler kurulursa iyi olur. Fıstığı kavlattıktan sonra, çiftçi bunu farklı illere götürmekte. Bunu biz burada işleyip, paketleyip, pazarlama sürecinde ne yapabiliriz bunu düşünmemiz lazım” dedi.

 

 

 

 

 

2018 Yılı Türkiye’de İller Bazında Antep Fıstığı Üretimi yayınlanan istatistiklerde Şanlıurfa 100 bin 107 ton ile önceki yılın lideri olan Gaziantep’i geride bıraktı. Türkiye'de yüzde 40'ün üzerinde fıstık üretimi ile rekor kıran Şanlıurfa'da, nedense fıstık işlemede bugüne kadar söz sahibi olamadı.

 

 

 

 

 

İşte 2018 Yılı Türkiye’de İller Bazında Antep Fıstığı Üretimi (ton)

TÜRKİYE: 240.000 ton

1-Şanlıurfa: 100.107 ton

2-Gaziantep: 90.183 ton

3-Adıyaman: 24.015 ton

4-Siirt: 11.301 ton

5-Kilis: 4.304 ton

6-Kahramanmaraş: 3.953 ton

7-Diyarbakır: 1.235 ton

8-Manisa: 983 ton

9-Batman: 960 ton

10-Mersin: 783 ton

 

 

 

Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.

Kaynak: Editör: urfasiyaset
Etiketler: ŞANLIURFA, FISTIK, ÜRETİMİNDE, İLK, SIRADA,
Yorumlar
Haber Yazılımı