takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
11 Mayıs 2018 - Cuma 11:52
 
Oy kullanılmazsa ne olur? Oy kullanmamanın cezası ne kadar?
GÜNDEM Haberi
Oy kullanılmazsa ne olur? Oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Her seçim döneminde insanların merak ettiği konulardan biri de oy kullanmazsam ne olur, ceza alır mıyım soruları. Peki ya oy kullanmamanın cezası ne kadar?

 

Seçim dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte insanların büyük bir bölümü oy kullanmak için gerekli işlemleri yerine getirirken bazı vatandaşlar oy kullanmaktan kaçınır. Peki ya oy kullanmamak suç mu? Oy kullanılmadığında ne kadar para cezası gelir? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

 

Oy Kullanmak Nedir?

 

Oy kullanma; her bireyin devletine karşı olan görevlerinden biridir. Bir bireyin;  seçme hakkını kullanması zorunludur, bu durum sadece bireyi değil tüm ülkeyi etkilediği için oy kullanmama işlemi gerçekleşmediği zaman cezai uygulamalar devreye girer.

 

Oy Kullanılmazsa Ne Olur?

 

Oy kullanmak belirttiğimiz gibi bir insanın vatandaşlık görevi. Bu nedenle oy kullanmak istemeyen kişiler Yüksek Seçim Kurulu; oy kullanmama cezası için TL bazında bir para ceza tutarı belirlemiştir.

 

Oy Kullanmama Cezası Ne Kadardır?

 

Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen oy kullanmama cezası 2017 yılında 22 TL olarak belirlenmiştir. Seçim günü saat 17.00 saatine kadar, kendi için belirlenen yerden oy kullanmayan kişiler para cezasına tabii tutulacaktır.

 

Oy Kullanmama Cezası Nereye Ödenir?

 

Oy kullanılmaması halinde kişilere gelen ceza ücreti 22 TL olacaktır ve bu ücretin ödemesi; Maliye Bakanlığı’na gerçekleştirilecektir. Oy kullanma cezası ile ilgili tebligat elinize ulaştığı zaman ödeme yöntemleri bu pusula üzerinde yer alacaktır. Maliye Bakanlığı, PTT gibi kurumlar bu cezanın ödemesinin yapılacağı esas yerlerdir.

 

Seçim günü belli sebeplerden dolayı oy kullanamayan kişilere oy kullanmama cezası kesildi. Ancak şimdiye dek hiç bir seçimde bu ücreti tahsil etmek adına bir çalışma yapılmadı ve zamanla çıkarılan kanunlar kapsamında borçlar silindi. Önümüz yine bir seçim ve bu cezai yaptırım yeniden uygulanacak. Fakat kesilen ceza tutarının vatandaşlarımızdan tahsil edilip edilmeyeceği konusunda bet bir bilgi yer almıyor. Ancak yeni bir karar alınabilir ve yeni bir seçimde oy kullanmayan kişilerden kesilen bu tutar tahsil edilebilir.

 

Kimler Oy Kullanmama Durumunda Ceza Almaz?

 

  1. Silâhaltında bulunan askerler, onbaşılar ve kıta çavuşları oy kullanamazlar. Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.
  2. Askeri öğrenciler oy kullanamaz.
  3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz.
  4. Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamaz.
  5.  

Oy Kullanmanın Yaşı Kaçtır?

 

18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı oy kullanabilir ancak yukarıdaki istisnalar dışında.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Oy, kullanılmazsa, ne, olur?, Oy, kullanmamanın, cezası, ne, kadar?,
Yorumlar
Haber Yazılımı