takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
27 Temmuz 2019 - Cumartesi 00:11
 
Merkez Bankası faizi düşürdü! Dolar kuru neden değer kaybetti?
EKONOMİ Haberi
Merkez Bankası faizi düşürdü! Dolar kuru neden değer kaybetti?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası tarafından faiz oranı 425 baz puan düşürüldü. Merkez Bankası’nın kararı sonrası dolar kurunda artış beklenirken dolar kurunda 6 puanlık bir düşüş gerçekleşti.

 

 

 Merkez Bankası geçtiğimiz yıl dolar kurunun sert hareketleri karşısında artırılan 625 baz puan faiz artışından sonra 11 aydır faiz kararını sabit tutmuştu. Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Murat Uysal’ın ilk PPK toplantısında politika faizi beklentinin üzerinde aşağıya çekilidi. Yüzde 24 oranında bulunan faiz oranı 425 baz puan indirimle yüzde 19.75 oranına çekildi. Karar sonrası dolar kuru 5.70 TL seviyelerindeyken 5.76 TL seviyelerine kadar yükseldi. Dolar kuru daha sonra 5.66 TL seviyelerine kadar düştü.

 

 

Piyasalarda karar sonrası dolar kurunda yükseliş beklenirken kısa bir artışın ardından 6 puanlık bir düşüş gerçekleşti. Ekonomi profesörü Burak Arzova “Merkez Bankası faizi düşürdü! Dolar kuru neden değer kaybetti?” sorusuna cevap verdi.

 

 

 DOLAR  NEDEN DÜŞTÜ?

 Arzova youtube sayfasında yayınladığı konuşmada şunları söyledi:

“ Şimdi herkesin merakla beklediği konu şu neden dolar düştü? Bu kadar yüklü bir faiz indirimi yapılınca temelde beklenti dolar yukarıya bir doğru atak yapabilmesi. Herkesin genel olarak söylediği de şuydu: 350 ya da 300 baz puanlık indirim önemli bir indirim ama bunun üzerinde yapılacak olan faiz indirimleri doları yukarıya doğru iter. Şimdi bu böyle olmadı. Dolar ilk sefer 5.78 TL’yi gördü hemen hızla aşağıya indi. Bunun olabilmesi için birkaç sebep var.  Birinci sebep şu olabilir: Zaten piyasanın geneli yüksek bir faiz indirimi beklediği için beklentiler satın alınır. Gerçekleşmeler satılır. Dolayısıyla bu olmuş olabilir. İkinci temel unsur şu: Merkez Bankası faiz indirimi yaptığında yukarıya doğru dövizin gidebileceğini hissettiği için kamu piyasaya dolar vermiş olabilir.

 

 

Bunun olmadığı söylendi. Gün içerisinde hazinecilerle konuşan arkadaşlar vardı. Ben de onlarla konuştum deniyor ki ‘Yabancılar özellikle bu faiz kararından sonra Türk Lirası al dolar sat pozisyonları açtılar.” Tabi bunu neden açtılar? Ya da bundan amaçları ne? Kısa dönemdeki karı nasıl taşıyığ götürebilecekler? Ya da bunu sürdürecekler mi bu ayrı bir konu. Ama bu üç olasalıktan benim de konuşmalarım sonucunda ortaya çıkan bir gerçek var ki şuanda görünen şey yabancı girişi piyasaya mevcut. Yani yabancılar piyasada Türk Lirası satın al dolar sat pozisyonu açılar. Bu nedenle ciddi bir Türk Lirası talep olduğu için Türk Lirası değer kazandı."

 

Kaynak: (MG) - Milli Gazete Editör: urfasiyaset
Etiketler: Merkez, Bankası, faizi, düşürdü!, Dolar, kuru, neden, değer, kaybetti?,
Yorumlar
Haber Yazılımı