takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
07 Ocak 2020 - Salı 16:01
 
İran ve Amerika karşı karşıya gelirse kim kazanır?
DÜNYA Haberi
İran ve Amerika karşı karşıya gelirse kim kazanır?

İranlı komutan Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası bölgede savaş çanları çalınmaya başladı. İran, Amerika'dan intikam alacağını söylerken ABD, bölgedeki askeri güçlerini artırdı. Peki iki ülke karşı karşıya gelirse kim kazanır? İşte rakamlarla ülkelerin sahip olduğu güçler.

 

 

 

 

 

 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesi bölgedeki gerginliği artırdı.

 

 

 

 

İRAN'DAN İNTİKAM YEMİNLERİ

İran halkının da büyük tepkisine neden olan bu saldırı, Süleymani ile yakın ilişkileri bilinen Irak hükümeti tarafından da sert tepkiye neden olurken, İran'dan intikam yeminleri, Irak'tan ise ABD ordusunun Irak'tan çıkarılması yönünde bir yasa geldi.

 

 

 

SAVAŞ ÇIKSA KİM KAZANIR?

Peki giderek tonu sertleşen iki ülke arasında bugün bir sıcak çatışma ortamına girilse, hangi ülkenin savaş gücü daha üstün? İran ve ABD kıyaslamasına bakılırsa, hangi ülkenin daha çok askeri, silahı, yani savaş gücü var. Hangi ülke savunmaya ne kadar bütçe ayırıyor?

 

 

 

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Savunma bütçesi: 716 milyar dolar

Toplam askeri personel: 2.1 milyon

Toplam hava gücü: 13,398

Savaş uçağı: 2,362

Muharebe tankı: 6,287

Deniz donanma gücü: 415

 

 

 

 

 

İRAN

Savunma bütçesi: 6,3 milyar dolar

Toplam askeri personel: 873 bin

Toplam hava gücü: 509

Savaş uçağı: 165

Savaş tankı: 1,634

Deniz Donanma gücü: 398

 

 

 

 

 

İRAN'IN GİZEMLİ ORDUSU

İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nde yapılan araştırmaya göre, İran ordusunda 523 bin aktif personel olduğunu tahmin ediliyor.

 

 

 

Bunların 350 bini ordunun ana gövdesinde, 150 bini Devrim Muhafızları'nda, 20 bini ise Devrim Muhafızları'nın donanma birliklerinde bulunuyor.

 

 

 

Bu sonuncu grubun Hürmüz Boğazı'nda silahlı olarak nöbet tuttuğu ve 2019'daki tanker kaçırma vakalarının arkasında olduğu düşünülüyor.

 

 

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Devrim Muhafızları, Besiç milis güçlerini de kontrol ediyor. Gönüllülerden oluşan bu birlikler ülke içindeki isyanları bastırıyor. Besiç milislerinin de yüz binlerce milisi mobilize etme gücü var.

 

 

 

 

Devrim Muhafızları 40 yıl önce İslam Devrimi'ni korumak için kuruldu ve o tarihten beri askeri, siyasi ve ekonomik bir güç haline geldi. Ordudan daha az mensubu bulunsa da İran'daki en etkili askeri güç olarak görülüyor.

 

 

 

 

İRAN YURT DIŞINA OPERASYON DÜZENLEYEBİLİR Mİ?

Kasım Süleymani'nin yönettiği Kudüs Gücü, ülke dışında operasyonlar yürütüyor. Bu yapı, doğrudan İran Ruhani Lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı.

 

 

 

Kudüs Gücü'nün 5 bin kişiden oluştuğu düşünülüyor.

 

 

Bu birliğin mensupları Suriye'ye de gönderildi, Suriye Ordusu'na ve Devlet Başkanı Beşar Esad yanlısı milislere danışmanlık yaptılar. Irak'ta ise, IŞİD'in yenilmesine yardımcı olan ve Şiilerin kontrolünde bulunan bir milis gücüne destek verdiler.

 

 

 

ABD, Kudüs Gücü'nün Orta Doğu'da terörist ilan ettiği yapılara fon sağladığını savunuyor. Bunlar arasında Lübnan'daki Hizbullah ve Filistin'deki İslami Cihat da var.

 

 

 

Ekonomik sorunlar ve yaptırımlar, İran'ın silah ithalatını etkiledi. Bölgesindeki diğer ülkelere kıyasla İran çok az petrol ithal edebiliyor. Örneğin Suudi Arabistan'ın yüzde 3,5'i kadar.

 

 

 

ABD'nin askeri varlık bulundurduğu Orta Doğu ülkeleri Katar, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suriye, Ürdün, Irak ve Umman.

 

 

 

 

KUVEYT: 13 BİN ASKER

ABD'nin Körfez'de en çok asker konuşlandırdığı ülke 'NATO dışında ABD müttefiki' statüsüne sahip. Irak ve Suudi Arabistan arasındaki 4 milyon nüfuslu Kuveyt'te yaklaşık 13 bin Amerikan askeri bulunuyor. İki ülke 1991'deki Körfez Savaşı'ndan bu yana Savunma İşbirliği Anlaşması'nın tarafı.

 

 

 

 

KATAR: 13 BİN ASKER

Euronews'in haberine göre Katar, ABD'nin bölgedeki en büyük askeri üssü olarak bilinen El-Udeyd Hava Üssü'ne ev sahipliği yapıyor. Doha yönetimi 1996'da 1 milyar Dolar'a inşa edilen üssün 2018'de iyileştirilmesi için 1.8 milyar Dolarlık plan açıkladı. Katar'ın diğer bölge ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile sorunlar yaşadığı biliniyor.

Kaynak: (SD) - Sondakika Editör: urfasiyaset
Etiketler: İran, ve, Amerika, karşı, karşıya, gelirse, kim, kazanır?,
Yorumlar
Haber Yazılımı