takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
09 Ocak 2020 - Perşembe 15:30
 
Faturadan Cebi Yananlar Dikkat!
EKONOMİ Haberi
Faturadan Cebi Yananlar Dikkat!

Evde uygulayacağınız basit yöntemlerle enerji israfına 'Dur' deyin.

 

 

Dünya nüfusu arttıkça kaynakların da yetersiz kalmaya başladığı şu günlerde, basit yöntemlerle enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. İhtiyacınız olmadığında ışıkları, cihazları kapatmak kadar basit yöntemlerle israfa "dur" demek mümkün.

 

 

 

Hem kaynakların yetersiz kalması hem de gelen faturaların yüksekliği bizi enerjiyi daha akıllıca kullanma yöntemlerine itiyor. Gelin 'Enerji Verimliliği Haftası'nda yapacağımız ufak tedbirlerle rahat nefes alacağımız önemli üç alanı inceleyelim.

 

 

 

 

Elektrikli eşya almadan önce enerji tasarruflu olup olmadığına bakın. Örneğin; A++ buzdolabı A sınıfı buzdolabına göre yılda yüzde 40'a yakın tasarruf sağlıyor. Tasarruflu ürünlerin fiyatı daha yüksek olsa da uzun vadeli düşünün.

 

 

 

Ütü alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek olanı tercih edin. Yüksek ısı kullanmak zorunda kalmayın.

 

 

 

Fırının kapağını açmayın, her açışta gitti yüzde 20 enerji! Pişirme süresi dolmadan birkaç dakika önce fırını kapatın, yemekler pişmeye devam eder.

 

 

 

Buzdolabının hava deliklerini kaselerle, tencerelerle kapatmayın, hava akışını sağlamak için daha fazla enerji harcar bu da faturaya yansır.

 

 

'Akıllı tarife' uygulamasını kullanmıyorsanız, elektrik faturanız tüm gün aynı birim fiyattan hesaplanır. Çamaşırlarınızı saat kaçta yıkadığınızın bir önemi olmaz.

 

 

10 dakika çalışan saç kurutma makinesinin harcadığı enerji, 60 wattlık ampulün 3 saat çalışmasına eş değer. Dikkat kış aylarındayız, iki havluyla saçlarınızı iyice kurulayın sonra makineyle kurutun.

 

 

 

Evde, iş yerinde bilgisayarınızı, cep telefonunuzu gün boyu şarjda bırakmayın. Telefonunuzu gece uyurken şarjda bırakmak hem cebinize hem sağlığınıza zarar.

 

 

Peteklerin önünde koltuk, masa, sandalye olmasın. Bırakın ısı rahat rahat evin içinde dolaşsın, yüzde 15 tasarruf sağlayın. Havalar iyice soğudu ama kombiyi bir açıp bir kapatmayın. Denge önemli, evden çıkarken minimumda tutun, eve gelince biraz daha yükseltebilirsiniz. Evin ısısını artırmadan önce vücudunuzun ısısını artırın. Örneğin tarçın kullanın.

 

 

Duşta suyun ısınması için beklenen sürede 15 lt su boşa gidiyor. Çeşmenin altına bir kova koyun, temizlik yaparken kullanın. Çamaşır makinenizi haftada bir kez daha az çalıştırarak yılda 473 damacana su tasarruf edebilirsiniz. Saniyede bir damla damlayan musluk, yılda yaklaşık 53 damacana suyun israfına neden oluyor.

 

 

 

Dişlerinizi fırçalarken musluğu açık bırakırsanız ikinci dakikada 25 lt su israf edersiniz. Posta'nın haberine göre, gereksiz yere sifon çekmeyin. Ailenin fertleri günde bir kez amacı dışında sifon çekse, yılda yaklaşık 842 damacana su israf olur. Meyve, sebzelerinizi akan musluğun altında değil, kapta yıkayın.

 

Kaynak: (SD) - Sondakika Editör: urfasiyaset
Etiketler: Faturadan, Cebi, Yananlar, Dikkat!,
Yorumlar
Haber Yazılımı