takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
08 Eylül 2018 - Cumartesi 12:12
 
Devlet zarar ediyor, hastalar mağdur! Urfa'da bir sorun daha...
SAĞLIK Haberi
Devlet zarar ediyor, hastalar mağdur! Urfa'da bir sorun daha...

Şanlıurfa'da böbrek nakli olan hastaların her ay ölçüm yapmaları için gerekli olan Tacrolimus Testi için şehir dışına çıkıyor. Uçakla yolculuk yapabilen hastalar hem eziyet çekiyor hem de devlet sağladığı ulaşım ücreti ile zarara uğruyor. Mecliste 14 vekili bulunan kent, sağlıkta eksiklerle anılmak istemiyor.

 

Sağlık sorunlarıyla gündemden düşmeyen Şanlıurfa'da yine bir cihaz eksikliği nedeniyle mağduriyet yaşanıyor.

 

Böbrek, karaciğer ve kalp nakli yaptıran hastalara Tacrolimus Testi uygulanması gerekiyor. Özellikle böbrek nakli olan hastaların her ay yaptırması gerektiği belirtilen bu test için Şanlıurfa'daki hastalar şehir dışına çıkmak zorunda kalıyor. Sebebi ise, kentte bu testi yapacak cihazın bulunmaması.

 

Doktorlar, nakil yapılan hastanın uzun yolculuk yapamayacağını belirterek sağlık raporu çıkarıyor ve hasta devletin sağladığı bin 500 TL'lik ulaşım ücreti ile testi yaptırmak için sevki sağlanan hastaneye gidiyor. Hasta hem yolculuk çilesi çekiyor, hem barınma ve yemek ihtiyacını da karşılamak durumunda kalıyor. Her hasta refakatçi ile yola çıktığı için masraflar ikiye katlanıyor. Hasta mağdur olurken, devlet de sağladığı ulaşım ücreti ile zarara uğruyor.

 

Suriyelilerle beraber nüfusun 3 milyon olduğu belirtilen kentte, yaklaşık bin böbrek nakli yapan hastanın bulunduğu tahmin ediliyor. Hastalar artık test i yapacak cihazın kente getirilmesini istiyor. Mecliste 14 vekilin bulunduğunu belirten hastalar "Şanlıurfa ve bizler bu eziyeti hak etmiyoruz" diyor.

 

 

Tacrolimus - Takrolimus (FK506) Testii yapacak cihazı hakkında

Böbrek, karaciğer ve kalp nakillerinde uygulanan immunosupresif özelliğe sahip Takrolimus tedavisinde insan kanında Takrolimus miktarını belirlemek ve Takrolimus düzeyini takip etmek amacıyla kullanılır.

 

Kaynak: (GAP Gündemi) - GAP Gündemi Editör:
Etiketler: Devlet, zarar, ediyor,, hastalar, mağdur!, Urfa'da, bir, sorun, daha...,
Yorumlar
Haber Yazılımı