takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Haber Detayı
20 Eylül 2019 - Cuma 13:40
 
Başımıza büyük çorap örülebilir
EKONOMİ Haberi
Başımıza büyük çorap örülebilir

Ekonomi yazılarıyla dikkat çeken İbrahim Kahveci, "Piyasamızda ilginç gelişmeler oluyor; başımıza örülecek çorap çok daha büyük olabilir." dedi. Karar gazetesinde ekonomi yazıları ile dikkat çeken İbrahim Kahveci, piyasada ilginç gelişmeler yaşandığını söyledi. "Kamu bankaları eliyle bir kaynak oluşturuluyor. Ama bu kaynağın arkasında nasıl bir döngü var bilmiyoruz" diye yazan Kahveci "Piyasamızda ilginç gelişmeler oluyor; başımıza örülecek çorap çok daha büyük olabilir" dedi.

TL, döviz karşısında darbe almaya devam ederken Merkez Bankası verilerine göre, yurt içindeki banka müşterilerinin yabancı para hesapları 13 Eylül ile biten haftada 1.52 milyar dolar artışla 191.43 milyar dolara çıkarak tarihi zirveye yükseldi. Karar gazetesinde ekonomi yazıları ile dikkat çeken İbrahim Kahveci, piyasada ilginç gelişmeler yaşandığını söyledi.

"Kamu bankaları eliyle bir kaynak oluşturuluyor. Ama bu kaynağın arkasında nasıl bir döngü var bilmiyoruz" diye yazan Kahveci "Piyasamızda ilginç gelişmeler oluyor; başımıza örülecek çorap çok daha büyük olabilir" dedi.

 

 

"Dövize yöneliş hayra alamet değil" diyen Kahveci, "Merkez Bankası'nın 25 Temmuz günü 425 baz puan ve 12 Eylül’de de 325 baz puan faiz indirimine gitmesine dikkat çekerek, yabancı para mevduatlarının sadece iki ay içerisinde 6,5 milyar dolar ile yüzde 3,0 artış gösterdiğini kaydetiğini" ifade etti.

 

 

 

"Bu artışın nerede ise tamamı yurtiçi yerleşikler dediğimiz bizim vatandaşlar tarafından yapılan döviz alımları sonucu oldu" diyen Kahveci, "Fakat burada bir farkı belirtmem gerekiyor. 2019 yılında yaşanan döviz alışlarında (23,2 milyar dolar yüzde 12,1) gerçek kişilerin çok ağırlıkta olduğunu görüyorduk (16,5 milyar dolar yüzde 18,7). Oysa son iki ay içerisinde döviz alışları daha çok kurumsal taraftan geldi" ifadesini kullandı.

 

 

Döviz alışlarının sadece Kurban Bayramı haftası sonrasında yeniden hız kazanmasından bahseden Kahveci, son üç hafta içerisinde YP mevduatlarının 219,4 milyar dolardan 222,3 milyar dolara çıktığına işaret etti.

 

 

 

İşte bu noktada, henüz son faiz indiriminin mevduat faizlerinde ne düzeyde bir düşüşe etki yaptığının bilinmediğini söyleyen ekonomist, "Kamu bankaları eliyle bir kaynak oluşturuyor. Ama bu kaynağın arkasında nasıl bir döngü var bilmiyoruz" görüşünü dile getirerek ve şunları ekledi:

 

 

"Nasıl oluyor da hem kurumlar, hem de gerçek kişiler ısrarla paralarını kamu bankalarına yatırmak istiyorlar. Ama aynı zaman diliminde tasarruf sahipleri bir o kadar da parasını dövize yatırıyor. İyi ama ülkeye ne böyle bir sermaye girişi görülüyor, ne de böyle bir TL mevduatında cazibe söz konusu. Piyasamızda ilginç gelişmeler oluyor ama hadi hayırlısı diyelim. İnşallah telkin piyasaları gibi yeni bir kağıttan kale örmüyoruzdur. Aksi halde başımıza örülecek çorap çok daha büyük olabilir."

Kaynak: (MG) - Milli Gazete Editör:
Etiketler: Başımıza, büyük, çorap, örülebilir,
Yorumlar
Haber Yazılımı